SUP Jóga

A SUP jógáról röviden

Egyre több olyan sport van, ami ötvözetként jön létre, két teljesen önálló sportágból. A SUP jóga is ilyen, amely a tradicionális jógát keresztezi az állva evezéssel, bár a jóga esetében nem nagyon van evezés, de a SUP deszkák biztosítják a jógázás alapját a vízen.

A SUP eleve megdolgoztatja a törzs izmait, mert a deszka mozgását apró-pici mozdulatokkal kell folyamatosan kiegyensúlyozni, ehhez jön a jóga, amelyet a legtöbben a testi és lelki egyensúlyt megteremtő mozgásformaként ismernek.

Az állandó egyensúlyozás teljes mértékben lenyugtatja az elmét és kiüríti a fejünkből a gondolatokat, így kiválóan alkalmas a stressz levezetésére is.

A SUP jóga órák általában a kezdők által is könnyen elvégezhető gyakorlatok kapnak szerepet, mert a vízen egyensúlyozva ezek az ászanák is nagy koncentrációt igénylenek, így viszont a kezdőknek is meglesz az a sikerélményük amelyet a jóga, a SUP és a természet és vízközelsége együttesen biztosít.

SUP jóga deszkánA haladóbb jógázóknak is ajánlott a SUP jóga kipróbálása, mert a víz enyhe hullámzása, a folyamatos mikromozgások a már ismert gyakorlatok esetében is új, teljesen más élényt nyújthatnak, mint a jógateremben a szőnyegen végezve.

Milyen felszerelés szükséges a SUP jógához?

A legtöbb helyszínen a jógaórához biztosítják a SUP deszkákat, így azokat nem kell vinni. Elegendő a strandoláshoz általános felkészültség: Bikini/fürdőruha, vagy bármilyen kényelmes sportruházat, aminek nem baj ha esetleg vizes lesz. Ezen kívül naptej, napszemüveg és ha nagyon tűz a nap, akkor fejfedőre is szükség lehet.

Hol próbálhatom ki?

A Balaton és a Velencei-tó körül már több helyen kipróbálhatod a nyári szezonban a SUP jógát. Siófokon és Gárdonyban biztosan találsz olyan helyet ahogy SUP bérléssel együtt jóga órát is tartanak. A legtöbb esetben reggeli vagy esti órákban vannak a jóga oktatások, alkalmak.

Budapesten már egész évben járhatsz SUP jógára, hogy mindezt hogyan? Hát a medencés SUP jóga órákat tart Emoceanyoga.

Milyen a deszka jó a SUP jógához?

A legtöbb helyen olyan deszkákat fognak adni a jógához, ami kellően stabil így ezek a szélesebb felfújható SUP-ok szoktak lenni. Ezek között is vannak nagyobb, szélesebb darabok (75-80 cm), amelyek egy kezdő jógázó számára is biztosítják a kellő stabilitást a hullámzó vízen.

Vannak direkt jógához tervezett deszkák is, de ezek kevésbé elterjedtek, mivel másra nem használhatók így élőben még nem is találkoztam ilyennel.

 

7 tévhit a SUPjógáról

Radvánszki Gábor SUPjóga oktató írása SUP jóga kapcsán felmerülő félreértésekről. Összegyűjtött párat, hogy megoszthassa tapasztalatait. Javaslom, hogy te is próbáld ki a jógázást SUP deszkán!

SUP jóga
5 (100%) 2 szavazat