SUP Deszkák

A SUP deszkák

A Stand Up Paddle kialakulása óta sokat változtak a deszkák, amelyeket evezéshez használnak, először a hagyományos szörfdeszkákhoz használtak evezőket Hawaii partjainál, hogy elérjék a parttól messzebb lévő hullámokat is. Ezek még teljesen hagyományos szörfdeszkák voltak, az utóbbi években viszont átvették a népszerűséget a felfújható deszkák. Ezek mellett vannak még kompozit/üvegszálas fix deszkák is, ezeket legtöbbször versenyzésre használják. Nézzük a SUP deszka részleteit.

Deszka formák

Sup deszka formákA deszkák között több formát is láthatunk, annak függvényében, hogy mire szeretnénk használni. Az általános deszkák általában lekerekített orral és farral rendelkeznek, meglehetősen szélesek és vastagok, így ezek miatt stabilak. Ezeket ajánljuk a leginkább kezdőknek, stabilitásuk miatt. Ezeket a SUP-okat használva már az első alkalommal sikert élhetsz meg és akár örökre a sport szerelmese leszel.

Ha már kellő tapasztalatot szereztél a hagyományos deszkákon, akkor ha van lehetőséged érdemes kipróbálni egy síkvizi SUP-ot, mert hihetetlen élményben lesz részed. Olyan tempóban fogsz siklani a vízen, amit el sem tudtál volna képzelni korábban. Ilyen deszkákkal találkozhatsz több SUP bérléssel foglalkozó helyen is.

A versenyzésre kialakított SUP-ok sokkal keskenyebbek, és borulékonyabbak mint az általános társaik. Természetes, hogy ott ahol csúcsteljesítményre törnek minden centiméter számít, nincs ez másképp a verseny SUP-ok esetében sem. Ezeken a deszkákon egy kezdőnek megállni sem könnyű, nem hogy haladni vagy kihasználni a deszka adta sebességbeli előnyöket.

Miből készül a SUP?

A manapság népszerű felfújható SUP deszkák PVC-ből készülnek és a legtöbb ragasztásos technológiával kerül összeillesztésre. A tetején általában bordázott habszivacs vagy más anyag van, ami csúszásmentessé és kényelmesen puhává teszi az állófelületet.

A merev deszkák általában belső polisztirolhab magot tartalmaznak, ez biztosítja a megfelelő felhajtóerőt. Az gyártónként és minőségtől függően változik, hogy milyen anyagokkal borítják a belső magot. Vannak fa, üvegszál és karbon borítású deszkák. Ez a külső réteg határozza meg a deszka merevségét, karakterisztikáját.

Néhány megszállott készít fából is igen komoly deszkákat, de ilyennel itthon még nem találkoztam.

SUP deszka méretek

A deszkák hosszát – lévén Amerikából terjedt el – sok helyen lábban adják meg. Egy láb kb, 30 cm, így könnyű kiszámolni, hogy a legrövidebb 8 lábas (jelölése: 8′) SUP-ok kb. 240 cm hosszúak. Ezek a legkisebb deszkák általában gyermek méretek, a felnőtt deszkák hossza 9′-tól azaz 270 cm-től indul és nagyjából 12′-ig, 360 cm-ig tart. Vannak ettől hosszabb verseny deszkák, amelyek elérhetik a 420 cm-e hosszt.

A deszkák szélességét és vastagságát coll-ban adják meg melynek jelölése: 1″. Egy coll: 2,54 cm, így könnyen kiszámolható a SUP deszkák tipikus vastagsága 4″-6″  ami 10-15 cmnek felel meg. Szélességük általában 70-80 cm közötti, de vannak ennél keskenyebb (verseny) és szélesebb (jóga) deszkák is.

Sok esetben a méretet literben is megadják, ami a SUP űrtartalmát jelöli. Ezt fontos lehet tudnunk, mert ez határozza meg a deszkánk teherbírását és így a cipelhető súlyt. A 15 cm vastag deszkák jóval nagyobb felhajtóerővel rendelkeznek,  de egy 330 cm-es, 10 cm vastag deszka is elbír egy 95 kg-os felnőttet, bár ez közel van a terhelhetőségének határához. A 200 liter körüliek 1 felnőttet, míg a nagyobb 350-400 literes deszkák akár két felnőttet is simán elbírnak.

Kipróbálnád? Bérelj SUP-ot a Velencei-tónál vagy a Balatonon

Partnereket keresünk!

SUP kölcsönződ van? SUP túrákat szervezel vagy SUP jógát tartasz, netán deszkákat árulsz a webshopodban? Dolgozzunk együtt!

Decathlon SUP deszkák

A legnagyobb hazai sportáruház lánc kínálatában már néhány éve megtalálhatók az ITIWIT SUP-ok. A kínálat szélesnek nem mondható, mert a felfújható szekció összesen 8 deszkából áll, de mivel jól fel van osztva, így elégnek is mondható a széles rétegek kiszolgálásához.

A kínálat 3 általános/allround, 3 racer és 2 túra deszkából áll. Ez utóbbi kettő nem a saját márkás ITIWIT deszka, hanem a Jobe gyártmánya.

Sajnos élőben még nem volt alkalmam kipróbálni a Decathlon SUP-okat, de ha hozzák azt a minőséget, amelyet a francia gyártó általában hoz a saját márkás termékeknél, akkor a kezdőknek ezek tökéletes deszkák lehetnek.

Az árak 89 990 Ft-tól 265 990 Ft-ig terjednek.

SUP deszka
5 (100%) 1 szavazat