SUP Deszkák

A SUP deszkák

A SUP kialakulása hajnalán teljesen hagyományos deszkákon eveztek Hawaii szörfoktatói, hogy elérjék a parttól messzebb lévő hullámokat is. Ez már csak történelem, ahogy a régi teljesen fából készült szörfdeszkák is sem túl gyakoriak ma már. Néhányan még kézzel készítenek ilyen fa szörfdeszkákat, de ez már inkább csak hagyományőrzés.

Most, hogy már ilyen sokan hódolnak az állva evezésnek szükség van a tömeggyártásra, amihez megfelelő anyagokat és technológiákat fejlesztettek ki az elmúlt években. A régi időkben használt teljesen hagyományos szörfdeszkákat leváltották karbon és kompozit merev deszkák, amelyeket ma is sokan használnak kiváló siklási tulajdonságaiknak köszönhetően, amely a merevségükből fakad.

Az utóbbi néhány évben a SUP-ot hobbinként űzők körében viszont messze a felfújható SUP deszkák a legnépszerűbbek, nem véletlenül. A kedvező áruk mellett, könnyen tárolhatók és jól szállíthatók.

Nézzük a SUP deszkák részleteit.

Deszka formák

Sup deszka formákA deszkák között több formát is láthatunk, annak függvényében, hogy mire szeretnénk használni, mert másra van szükség ha gyors edzésre és másra ha egésznapos túrázásra használjuk a deszkánkat.

Az általános, mindenes (allround) deszkák általában lekerekített orral és farral rendelkeznek, meglehetősen szélesek és hosszúak, így a nagy felületük miatt kiemelkedően stabilak. A vastagságuk is 10-15 cm, ez is növeli a stabilitásukat.

Ezeket ajánljuk a leginkább kezdőknek, mert a nagy felület miatt egyszerűbb egyensúlyozni, könnyebb a deszkán maradni. Ezeket a SUP-okat használva már az első alkalommal sikert élhetsz meg és akár örökre a sport szerelmese leszel. Minden gyártó kínálatában megtalálod ezeket a formákat, mert a sportággal ismerkedők és kényelmes túrázók mind-mind előszeretettel használják.

Ha már kellő tapasztalatot szereztél a hagyományos deszkákon, akkor ha van lehetőséged érdemes kipróbálni egy síkvízi SUP-ot, mert hihetetlen élményben lesz részed. Olyan tempóban fogsz siklani a vízen, amit el sem tudtál volna képzelni korábban, egy allround deszkán állva. Minek köszönhető ez a tempó? Az keskenyebb test már önmagában jelentősen csökkenti a vízzel szembeni ellenállást, de sokat számít a hegyesebb orr, amely szinte kettévágja a hullámokat, így segítve a haladást.

Szerencsés esetben ilyen deszkákkal találkozhatsz több SUP bérléssel foglalkozó helyen is.

A versenyzésre kialakított SUP-ok még keskenyebbek, és borulékonyabbak, mint az általános vagy síkvízi társaik. Természetes, hogy ott ahol csúcsteljesítményre törnek minden centiméter és gramm számít, nincs ez másképp a verseny SUP-ok esetében sem. Ezeken a deszkákon egy tapasztalatlan állva evezőnek megállni sem könnyű, nem hogy haladni vagy kihasználni a deszka adta sebességbeli előnyöket. Ha láttál már közelről verseny kajakot, akkor ismerős lehet ez a hosszan elnyújtott forma. Ez adja azt a kiemelkedően jó síklási képességet a deszkának, amely a versenyzésnél elengedhetetlen.

Miből készül a SUP?

Ma a 21. században már nagyon sokféle anyag áll a rendelkezésünkre, hogy álló szörf deszkát készítsünk belőle, a felhasznált anyagokat főleg az határozza meg, hogy felfújható vagy merev deszkákról beszélünk.

Felfújható deszkák

A manapság népszerű felfújható SUP deszkák PVC-ből készülnek és a legtöbb ragasztásos, drop stitch technológiával kerül összeillesztésre. Ez azt jelenti, hogy a deszka alja és teteje több ezer szállal kapcsolódik egymáshoz, ez garantálja azt, hogy akár 1 BAR nyomásra fújva sem lesz hordó a deszkából. Lássuk be, úgy tényleg kihívás lenne megmaradni rajta!

A tetején általában bordázott habszivacs vagy más anyag van, ami csúszásmentessé és kényelmesen puhává teszi az állófelületet, így jó érzés lesz rajta állni vagy akár jógázni is.

Merev deszkák

A merev deszkák általában belső polisztirolhab magot tartalmaznak, ez biztosítja a megfelelő felhajtóerőt. Az gyártónként és minőségtől függően változik, hogy milyen anyagokkal borítják a belső magot, ez a külső réteg határozza meg a deszka merevségét, karakterisztikáját.

A legelterjedtebb bevonat az üvegszál és epoxy gyanta kombinációja, ami kellő merevséget és védelmet biztosít a belső magnak. A szénszálas (karbon) borítású deszkák még könnyebbek és valamivel merevebbek is, de jóval többe is kerülnek. 

Néhány megszállott készít fából is igen komoly deszkákat, de ilyennel itthon még nem találkoztam.

SUP deszka méretek

A deszkák hossza

A deszkák hosszát – lévén Amerikából terjedt el – sok gyártó lábban adja meg. Egy láb kb, 30 cm, így könnyű kiszámolni, hogy a legrövidebb 8 lábas (jelölése: 8′) SUP-ok kb. 240 cm hosszúak. Ezek a legkisebb (rövid) deszkák általában gyermekeknek készülnek, illetve az itthon kevésbé elterjedt hullám szörfözéshez használt verziók vannak még ebben a hosszban.

felnőtt (közepes) deszkák hossza 9′-tól azaz 270 cm-től indul és nagyjából 12′-ig, 360 cm-ig tart. Ebben a hosszban sok gyártó deszkái közül válogathatsz, így biztosan megtalálod a megfelelő formát és designt magadnak. Ez a méret ideális a legtöbbféle használati módhoz és SUP jógához is.

Vannak ettől hosszabb túra és verseny deszkák, amelyek elérhetik a 420 cm-es hosszt is. Ezek a deszkák gyorsabbak mint a rövid és közepes társaik, és jobban tartják az egyenes haladási irányt is.

Szélesség, vastagság

A deszkák szélességét és vastagságát coll-ban adják meg melynek jelölése: 1″. Egy coll: 2,54 cm, így könnyen kiszámolható a SUP deszkák tipikus vastagsága 4″-6″  ami 10-15 cmnek felel meg. Nagyon fontos, hogy a deszkák vastagsága azért is fontos, mert minél kevésbé merülnek a vízbe, annál könnyebb velük haladni. Egy azonos hosszú, de 5 centivel vékonyabb deszkával sokkal lassabban tudsz majd haladni.

A deszkák szélessége általában 70-80 cm közötti, mert így kellő stabilitásuk van szinte minden felhasználási területen. Az ennél keskenyebb (verseny) deszkák instabilabbak, a szélesebb (jóga) deszkák pedig szinte már-már olyanok minden egy kisebb sziget.

Űrtartalom

Sok esetben a méretet literben is megadják, ami a SUP űrtartalmát jelöli. Ezt fontos tudnunk, mert ez határozza meg a deszkánk teherbírását és így a cipelhető súlyt is. A 10 cm-es deszkák bármilyen nagyok is viszonylag kicsi a teherbírásuk. A 15 cm vastag deszkák jóval nagyobb felhajtóerővel rendelkeznek. Egy 330 cm-es, 10 cm vastag deszka is elbír egy 95 kg-os felnőttet, bár ez közel van a terhelhetőségének határához. Az alábbi táblázatban láthatod egy 10 cm-es és több kisebb, de 15 cm-es deszka űrtartalmát.

Hossz

Szélesség

Vastagság

Űrtartalom

330 cm

75 cm

10 cm

170 liter

323 cm

81 cm

15 cm

310 liter

298 cm

77 cm

15 cm

295 liter

267 cm

76 cm

15 cm

250 liter

A 200 liter körüliek 1 felnőttet, míg a nagyobb 350-400 literes deszkák akár két felnőttet is simán elbírnak, ezt mindenképp vedd figyelembe a választásnál.

Kipróbálnád? Bérelj SUP-ot a Velencei-tónál vagy a Balatonon

SUP deszka márkák

A magyarországi sup deszka kínálat is egyre szélesebb, megfelelve a vásárlói elvásároknak. Egymás után jelennek meg a webshopok, amelyek a nagy gyártók deszkáit és kiegészítőit forgalmazzák. A kínálatban megtalálhatók a RED, RRD, Zray, WattSup, StarBoard, Aqua Marina, F2 márkájú deszkák is.

Áruházi kínálat

A Decathlon, a legnagyobb hazai sportáruház lánc kínálatában már néhány éve megtalálhatók az ITIWIT SUP-ok. A kínálat szélesnek nem mondható, mert a felfújható szekció összesen 5 deszkából áll, de a méretek megfelelőek, így elégnek is mondható ez az 5 típus a széles rétegek kiszolgálásához. A kínálat 3 általános/allround és 2 verseny/túra deszkából áll.

Sajnos élőben még nem volt alkalmam kipróbálni a Decathlon SUP-okat, de ha hozzák azt a minőséget, amelyet a francia gyártó általában hoz a saját márkás termékeknél, akkor a kezdőknek ezek tökéletes deszkák lehetnek.

Az árak 89 990 Ft-tól 179 990 Ft-ig terjednek.

A Hervis-ben az Aqua Marina deszkák voltak elérhetők a 2018-as szezonban, de a 2019-es deszkákról még nincs információ.

Az Intersport kínálatában csak rövid ideig szerepelt egy ismeretlen márkájú deszka, kíváncsian várom a 2019-es kínálatot.

SUP deszka
4.9 (97.14%) 7 szavazat